Tuesday 19 January 2016

Resepi Lempeng coklat gebu


Assalamualaikum

anak-anak kurang sihat beberapa harini. 
jadi kaklong buat menu sarapan sepantas kilat,yang jimat masa,mudah dan ringkas. tapi tetap sedap. 

lempeng coklat gebu ni memang favorite anak-anak. kalau kaklong sendiri suka makan lempeng ni dengan sambal tumis ikan bilis atau sardin. 

resepi lempeng coklat gebu. 

tepung gandum 1kg
mauripan/yis 1 peket (kali ni yis dah habis,so kaklong ganti dengan bicarbonat soda)👉🏿 tak berapa gebu gebas
gula 3 sudu besar
garam secukup rasa
air 
margerin

cara-caranya:
1. masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati. 
2. masukkan dalam bekas dan biarkan 15 minit
3. bila tekstur adunan tu bertali dah boleh panaskan kuali. 
4. letakkan margerin sikit atas kuali. 
5. masukkan 1-2 senduk adunan atas kuali. api kecil. 
6. setelah masak,hidangkan bersama Limpahan Spreado. 

anak-anak sangat suka makan lempeng gebu dengan spreado




pakai bicarbonat soda lempeng jadi kurang gebu. huhuhu


No comments:

Post a Comment

Birthday Kek

Assalamualaikum, pening kan nak cari kek yang sedap dan comel. pastu yang boleh delivery atau buatkan suprise delivery dengan harg...