Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2016

Tutorial cara buat Truffle Tree

Truffle Tree ni sesuai dijadikan hadiah untuk yang tersayang. 
kadang-kadang sampai buntu tak tahu nak bagi hadiah apa pada yang tersayang. ada juga yang letak Truffle Tree ni pada hantaran perkahwinan atau pertunangan. biar nampak lain dari yang lain. 
Truffle Tree ni kalau jadi hantaran memang nampak ekslusif dan wowwww
๐ŸญTutorial DIY Truffle Tree ๐Ÿญ
bahan-bahan yang diperlukan: 2-3 balang Truffle 1 bola polistrin 2 helai kertas warna 3 batang lidi bunga telur lidi toothpick gam gajah reben sebagai hiasan sponge bunga pasu bunga tape bunga

cara-caranya:
1. potong kertas warna ikut kreativiti. (lebih besar dari size pasu)
2. masukkan kertas warna dalam pasu. dan tekan sponge bunga masuk ke dalam pasu. adjust hingga size sponge yang sesuai. kemudian gamkan kertas warna ke dasar pasu. 
3. cucukkan TRUFFLE pada toothpick seperti gambar 2. 
4. cucukkan toothpick yang telak dicucuk TRUFFLE pada bola polistrin. 
5. cucuk dengan susunan 1 line keliling bola. kemudian diikuti dengan line ke2. 
6. buat sehingga p…

Cara untuk menjana pendapatan sebagai dropship

Lately banyak bisnes yang memberi peluang orang ramai untuk menjana pendapatan sampingan dengan cara menjadi dropship. 
kenapa Dropship? dropship adalah salah satu cara untuk berbisnes dengan modal yang sangat minima. 
biasanya untuk menjadi dropship,ada yuran komitmen yang dikenakan. yuran ini adalah untuk membuktikan bahawa kita komited untuk belajar dan serius untuk menjadi sebahagian daripada bisnes ini. 
biasanya yuran dropship anggaran RM20-100 seumur hidup. depends pada apa yang akan anda perolehi sebagai dropship dan berapa terkenalnya produk yang anda akan jual. 
ada sesetengah owner produk/team produk akan share ilmu dalam pemasaran atau marketing,cara menambat hati customer,di mana tempat untuk mendapatkan pelanggan,ayat-ayat cinta untuk menambat hati customer. 
tapi anda juga harus berhati-hati kerana tak semua owner produk akan berkongsi ilmu-ilmu sebegini dengan anda. 
jadi,anda kena bijak dalam memilih. 
sekian dulu tips bisnes dari saya...
Peluang menjadi Dropship Chocoletto wh…

Resepi Lempeng coklat gebu

Assalamualaikum
anak-anak kurang sihat beberapa harini.  jadi kaklong buat menu sarapan sepantas kilat,yang jimat masa,mudah dan ringkas. tapi tetap sedap. 
lempeng coklat gebu ni memang favorite anak-anak. kalau kaklong sendiri suka makan lempeng ni dengan sambal tumis ikan bilis atau sardin. 
resepi lempeng coklat gebu. 
tepung gandum 1kg mauripan/yis 1 peket (kali ni yis dah habis,so kaklong ganti dengan bicarbonat soda)๐Ÿ‘‰๐Ÿฟ tak berapa gebu gebas gula 3 sudu besar garam secukup rasa air  margerin
cara-caranya: 1. masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati.  2. masukkan dalam bekas dan biarkan 15 minit 3. bila tekstur adunan tu bertali dah boleh panaskan kuali.  4. letakkan margerin sikit atas kuali.  5. masukkan 1-2 senduk adunan atas kuali. api kecil.  6. setelah masak,hidangkan bersama Limpahan Spreado. 
anak-anak sangat suka makan lempeng gebu dengan spreado



pakai bicarbonat soda lempeng jadi kurang gebu. huhuhu

Chocoletto coklat jar

SEBENARNYA CHOCOLETTO TAK TAHAN LAMA DIK ! ๐Ÿ˜ฑ
Terkedu aku seketika dengan jawapan dari akk yang menjual chocoletto ini. Aisyhh..akak ni nak kelentong aku yang lurus bendul ni pon..agak-agak la. Ini memang tak kelakar!!
“Kalau adik BERANI,meh la beli satu dari akk. Nak tengok betul ke idok kata-kata akak ni “
Aku memang pantang dicabar!!..terus aku buat keputusan nak beli satu jar #chocoletto tu. Lepas beli..terus aku nak buat spot check kat expired date!! . . . . Sampai-sampai je dirumah.aku teringatkan #chocoletto yang dibeli petang tadi. Aikk,,tengok expired date lagi setahun.๐Ÿ˜ง Cepat-cepat aku bukak penutup #chocoletto tu. . . . Sesuap... . . . Dua suap... . . . Tiga suap... . . . Empat suap.. . . . Sampailah ke dasar botol #chocoleto. Alamak!!!Dah habis๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ Memang tak perasan.. Memang sohih betol cakap akak tu.๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ . . Chocoletto tak kan dapat bertahan sampai setahun . . . . . Sebab lepas makan satu jar (sekali hadap) akan dapatkan satu jar lagi ❤ . . . . . Itulah kehebatan chocolate jar /coklat jar. CHOCOLETTO
Nak rasa kehe…

Resepi aiskrim goreng coklat

kaklong memang tak banyak masa nak main masak-masak kat dapur. 
hanya boleh sediakan makanan yang pantas dan mudah serta ringkas. pasti sedap. 
hari ini bila tanya nak sarapan apa. masing-masing sebut nak aiskrim goreng. 
bahan-bahan : 3 biji Aiskrim Goreng Gelato Fried.  minyak masak Chocolate Jam / coklat jem Spreado
Cara-caranya: 1. panaskan minyak masak.  2. masukkan aiskrim yang baru dikeluarkan dari freezer.  3. masak hingga kekuningan dalam 1 minit.  4.  angkat dan picitkan jem coklat /chocolate jam Spreado atas aiskrim goreng tu.  5. boleh tambah kacang atau coklat cip sebagai hiasan ( tapi kaklong tak sempat nak letak semua tu,masing-masing dah bawa lari pinggan)



Resepi Aiskrim Untuk anak

Assalamualaikum
bila hujung minggu kadang-kadang anak-anak ni dia punya selera makan memang macam-macam. 
dok minta nak makan itu la....inilah. 
kaklong nak share harini resepi aiskrim yang mudah dan ringkas ala-ala aiskrim magnum rasanya. kelasss ko jahhh. 
Bahan-bahan yang perlu ada :
Aiskrim dalam bekas  Nips/m&m's/ wafer roll hazelnut/peanut/almond nut (kisar kasar) ๐Ÿ‘‰๐Ÿฟsaya tak gunakan pun.  Spreado
caranya: 1. ambil mangkuk comel dan isikan 3 scoop aiskrim. 
2. letakkan nips di atas aiskrim
3. picitkan Spreado kat atas aiskrim
4. susun wafer roll dan baki nips.
5. sedia untuk dihidangkan. 
* Spreado ni adalah jem coklat. ianya mudah dibawa ke mana sahaja. hanya goncang dan picit. 
coklat cair Spreado ni akan mengeras bila terkena aiskrim dan akan buatkan rasanya Wowww ‼️
tak perlu simpan dalam peti ais. hanya simpan pada suhu bilik sahaja. 





anak-anak ni kalau dapat Spreado tu tak sempat nak picit atas aiskrim. dia picit masuk mulut dia. huhuhu....10 botol pun tak apa-apa kalau macam tu. 
or…